Köszöntő

Köszöntök minden kedves látogatót és élményekben gazdag barangolást kívánok!

2012. április 17., kedd

Hájas tészta


Nagyon sok féle hájas receptet kipróbáltam már de nekem ez vált be a legjobban. Nagymamámék nagyon szeretik mivel ő sajnos már nem tudja elkészíteni én ezzel leptem meg Húsvétra őket. Hát az öröm az maximális volt. Mindennél ajándéknál többet ér, az amikor látod valakin, hogy jó ízűen eszi az általad készített süteményt!:) Jó érzéssel tölt el és rengeteg erőt ad.....


Hozzávalók:

a hájas masszához:
  • 65 dkg háj
  • 25 dkg liszt
a tésztához:
  • 80 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 4 kanál olaj
  • 1 kávéskanál só
  • 1 negyedes csésze borvíz
  • 2 kanál ecet

Elkészítés:

  1.  A hájat megőröljuk és összegyúrjuk a liszttel, elosztjuk 3 részre.
  2. A tészta anyagait egy tálba összeállítjuk, majd legalább egy fél órát gyúrjuk.
  3. Kinyújtjuk négyszög alakúra, megkenjük az egyik darab hájas masszával.
  4. Figyeljünk az összehajtásra: JOBBRÓL - BALRÓL - LENTRŐL - FENTRŐL majd hidegbe tesszük  és állni hagyjuk legalább 3-4 órát.
  5. 4 óra múlva kinyújtjuk ismét négyszög alakúra majd megkenjük a második darab hájjal. Összehajtás ugyanúgy ahogy az előbb Jobb-bal-lent fent. Ismét hidegbe tesszük. Lehet hűtőbe is, de fagyasztóba nem ajánlott!
  6. Ezt megismételjük még egyszer és ismét hidegbe tesszük 1-2 óra pihentetés elég.
  7. Kinyújtjuk egy kicsire és elvágjuk kettőbe, hogy könnyebben tudjunk dolgozni.
  8. Vesszük az egyik részt addig nyújtjuk amíg 3-4 mm lesz. Ugyanúgy járunk el a másik lap esetén is.
Több félét is készíthetünk: krémesnek valót, lekvárral megkenve, diósan illetve sajtosan, szezánmagosan, köménymagosan.
  1. Ha krémest szeretnénk készíteni, akkor körül belülre vágunk egy tepsi hátára való lapot. Ezt előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük. Közbe megnézhetjük.


A krémhez:
  • 1 l tej
  • 6 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 2 vaniliás puding
  • 6 kanál liszt

Elkészítés:
  1. 3/4 l tejet odatesszük főni a cukorral. Közben a lisztet, a pudingport és a tojások sárgáját összekavarjuk, majd hozzáadjuk a maradék hideg tejet.
  2. Amikor a tej felmelegedett hozzátöltjük a masszát és keményre főzzük.
  3. A tojások fehérjét felverjük 2 kanál cukorral és amikor a krém langyos óvatosan összekavarjuk.
  2. Lekvárosan: A lapból négyzeteket vágunk és a közebébe lekvárt teszünk (szilva, eper, barack) Vigyázat ne legyen a lekvár túl híg, mert kifolyik amikor sül! A négyzeteket a bal felső saroktól a jobb alsó sarok irányába összehajtjuk és egy kicsit megnyomjuk. Tepsibe tesszük és ugyanúgy, mint a lapot aranysárgára sütjük. Miután egy kicsit kihűltek megszórjuk ízlés szerint porcukorral.

     3. Diósan: Kb. 1 cm szélességű és 6 cm hosszúságú darabokat vágunk, majd középen egyet tekerünk rajta. Az egyik felét megkenjük felvert tojással és őrölt dióbélbe mártogatjuk, majd megsütjük. Kevés hűlés után megporcukrozzuk. (Nekem volt megmaradva egy kevés dióbelem cukorral vegyítve és én abba forgattam, ezért a cukor megpirult a tetején.)

     4. Sajtos, szezánmagos, köménymagos: A lapon 1cm szélességű és 6 cm hosszúságú csíkokat vágunk. Mielőtt felraknánk a tepsire megkenjük egy felvert tojással, majd tetszés szerint megszórjuk sajttal, magokkal és megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése